Barn

Här kan du läsa vad som gäller vid ögoninflammation hos barn.

Har du barn vet du säkert att ögoninflammation är något som dyker upp lite då och då.

I synnerhet om ditt barn g√•r p√• f√∂rskola, har du s√§kert upplevt n√•gra ‚ÄĚepidemier‚ÄĚ genom √•ren. Man kan kanske inte kalla det epidemi, men eftersom √∂goninflammation √§r mycket vanligt hos barn, s√§rskilt d√• tillsammans med en f√∂rkylning, och det ocks√• √§r mycket smittsamt, kan det n√§stan upplevas som en epidemi.

√Ąven vuxna kan f√• √∂goninflammation, s√• om ditt barn har en s√•dan inflammation g√§ller det att vara extra noga med hygienen f√∂r att inte du och de andra i familjen ocks√• ska bli smittade.

Allra vanligast är det dock med ögoninflammation hos barn.

Varför få ditt barn ögoninflammation?

√Ėgoninflammation barn
Ofta är det just det faktum att ögonen klistras igen av var som är det besvärligaste, och det är lätt att tvätta rent med hjälp av vanligt ljumet vatten.

Orsakerna till att barnet får en ögoninflammation kan vara flera.

Har du ett barn som lider av allergi, kan en ögoninflammation grunda sig i allergin. Kanske har barnet fått något i ögat; skräp eller ett grässtrå eller liknande, som irriterar och framkallar en inflammation i ögats bindhinna. Det kan också ha stänkt någon retande vätska eller någon ånga mot ögat, och det kan också orsaka en ögoninflammation.

De absolut vanligaste orsakerna till att ditt barn får en ögoninflammation är dock virus eller bakterier, och då kommer inflammationen ofta i samband med en förkylning eller annan infektion.

Det kan vara svårt att avgöra vad det är som orsakar barnets ögoninflammation, och till och med en läkare kan ha svårt att skilja en inflammation orsakad av bakterier och en som orsakas av virus utan att göra ett odlingsprov. Nu görs vanligtvis inte sådana prov eftersom det oftast inte är nödvändigt att veta exakt vilken orsak ditt barns ögoninflammation har.

√Ąr det en allergisk reaktion √§r det f√∂rst√•s bra att veta det, eftersom man d√• f√•r f√∂rs√∂ka se till att undvika det som framkallar den allergiska reaktionen.

Hur vet du om ditt barn har ögoninflammation?

Symptomen på en ögoninflammation är ofta ganska tydliga, så man behöver inte fundera så mycket på vad det kan vara.

Oftast börjar det med att ena ögat blir rött och börjar vätska.

Vätskan kan vara klar, som om ögat tåras, men det kan också vara en kletig vätska, och i värre fall är det var som finns i ögat. När det blir var i ögat klistras ögat igen under natten, och det kan vara svårt att öppna ögonen på morgonen. Ofta måste man då tvätta ögat med ljummet vatten innan barnet kan öppna ögat.

Det är alltså vanligt att det startar med bara ett öga, men för det mesta inflammeras även det andra inom ett par dagar. En ögoninflammation kan vara riktigt besvärlig och smärtsam, särskilt om barnet drabbas av en kraftigare inflammation.

De symptom som brukar visa på att ditt barn har en ögoninflammation är:

  • R√∂d √∂gonvita. Det r√∂da √§r oftast mest koncentrerat till √∂gats ytterkanter.
  • V√§tska i √∂gat, som kan vara allt ifr√•n klar till varig.
  • Irritation och en k√§nsla av grus i √∂gat.
  • Svullnad och √∂mhet
  • Stickande eller gnagande sm√§rta i √∂gat

Måste ditt barn stanna hemma?

dagisxs
Olika bud vad som gäller för barn med ögoninflammation och dagis (klicka på bilden för mer information).

Om du måste hålla ditt barn hemma från förskolan beror dels på hur kraftig inflammationen är, dels vad den har för orsak.

Om barnet har en ögoninflammation som är orsakad av allergiska besvär behöver du inte hålla barnet hemma om det inte har andra besvär som gör att barnet inte orkar med förskolan. Naturligtvis gäller det vilken orsak inflammationen än har, att barnet för att kunna gå till förskolan ska vara frisk och pigg i övrigt, så att det orkar med de aktiviteter som sker där.

Om ditt barn är friskt för övrigt, och bara har en lätt ögoninflammation som ger röda ögon och en mindre mängd kletig vätska kan du mycket väl låta barnet gå till förskolan.

Om däremot ditt barn har variga ögon som klistras ihop bör du låta ditt barn stanna hemma.

Dels är det mycket smittsamt, och därför ska du hålla barnet hemma för att hindra smittspridning, dels behöver du tvätta barnets öga med ljummet vatten flera gånger om dagen, och det påverkar förstås också barnet i dess lek.

Barnet ska då vara hemma till varet försvunnit.

Om det behövs en behandling med antibiotikasalva ska du inte låta barnet gå till förskolan förrän ni behandlat med salvan i minst två dygn.

Mer info; ögoninflammation och dagis.

√Ėgoninflammation barn och egenv√•rd

De flesta ögoninflammationer går över av sig själva efter några dagar.

Det du kan göra under tiden är att vara extra noga med handhygienen, och även dela ut egna handdukar till alla i familjen, så att ni hindrar smittan från att spridas inom familjen.

För att lindra besvären för barnet kan du tvätta ögat med ljummet vatten på en kompress eller lite bomull.

Tvätta utifrån den yttre ögonvrån och inåt vid varje tillfälle.

När ögonen är igenklistrade kan det krävas lite extra baddande med vatten för att lösa det kletiga, så att ögonen kan öppnas.

När ska du kontakta sjukvården?

spädbarnxs
Om ditt nyfödda barn får en ögoninflammation ska du snarast kontakta sjukvården (klicka på bilden för mer information).

Om barnet har en mycket kraftig ögoninflammation med var och mycket besvär kan det behövas en behandling. Om orsaken är bakterier kan man ge en salva med antibiotika som hjälper mot besvären.

√Ąr orsaken virus finns ingenting som botar, men man kan ge inflammationsd√§mpande medicin f√∂r att lindra besv√§ren.

Har barnet en kraftig ögoninflammation bör du genast kontakta sjukvården, och känner du dig osäker kan du alltid ta kontakt med sjukvårdsrådgivningen för att få råd och hjälp. Då kan man också tala om för dig om du bör ta med barnet till läkare, eller om du kan avvakta.

Det är naturligt att vara orolig när barnen är sjuka, och det är din rättighet att ringa rådgivningen och få hjälp om du känner dig orolig.

Se även; ögoninflammation hos spädbarn.