Dagis

dagisÖgoninflammation Ă€r, tillsammans med förkylning, nĂ„got som stĂ€ndigt Ă€r aktuellt pĂ„ dagis.

Eftersom mÄnga barn vistas under samma tak, och ocksÄ leker nÀra varandra sprids smitta snabbt mellan barnen nÀr nÄgon Àr förkyld eller har en ögoninflammation. Barn som vistas pÄ dagis Àr oftare sjuka Àn andra barn, och det kan man nog se som en sjÀlvklarhet av just den anledningen.

Rekommendationerna nÀr ditt barn Àr förkylt brukar vara att du ska hÄlla barnet hemma om han eller hon Àr sjuk, alltsÄ pÄverkad sÄ att det kan vara jobbigt att orka med dagis.

Ögoninflammation ses som allvarligare

Som sagt, med en förkylning kan du lÄta ditt barn gÄ till dagis om det inte mÄr dÄligt, men nÀr det handlar om ögoninflammation blir det oftast ett helt annat lÀge.

MĂ„nga dagis sĂ€ger nej till ditt barn sĂ„ lĂ€nge det har synliga tecken pĂ„ en ögoninflammation, och skyller dĂ„ pĂ„ den stora smittorisken, och visst kan man förstĂ„ dem. Ögoninflammation Ă€r mycket smittsamt, och just pĂ„ dagis, bland smĂ„ barn, sprids den snabbare Ă€n snabbt. Det beror förstĂ„s pĂ„ att barnen leker tĂ€tt tillsammans. Ett barn som har ögoninflammation gnuggar sig i ögonen eftersom det Ă€r irriterande med vĂ€tska och klet, och det kanske ocksĂ„ kliar eller gör ont.

Sedan rör barnet vid en leksak eller vid ett annat barn, och sÄ har smittan spridits, och att personalen pÄ dagis vill undvika denna smittspridning Àr inte sÄ svÄrt att förstÄ.

SjukvÄrden ger andra signaler

Om man frÄgar sjukvÄrdsrÄdgivningen fÄr man antagligen lite andra besked Àn de man fÄr pÄ dagis.

DÀr sÀgs, att om ditt barn bara har en lindrig ögoninflammation med röda ögon och lite vÀtska kan det vara pÄ dagis, om det inte Àr pÄverkad pÄ annat sÀtt. Det betyder att du skulle kunna lÄta barnet gÄ till dagis med en liten inflammation.

Naturligtvis slÀpper du inte ditt barn till dagis om det finns var i ögat.

Dels skulle det förstĂ„s bli ett stort problem för dagispersonalen om de mĂ„ste tvĂ€tta ögonen pĂ„ barnen flera gĂ„nger om dagen, dels behöver ditt barn vara hemma dĂ„. Även inom sjukvĂ„rden sĂ€ger man att ett barn med en kraftig ögoninflammation ska vara hemma, och dĂ„ ska du inte slĂ€ppa ivĂ€g ditt barn till dagis förrĂ€n det slutat vara.

Ibland kan man behandla ögoninflammation med antibiotika som ges i form av ögonsalva eller ögondroppar, och om ditt barn fÄr en sÄdan behandling kan du lÄta barnet gÄ till dagis nÀr behandlingen pÄgÄtt i tvÄ dagar. DÄ ska smittorisken vara över, och om barnet blivit bÀttre kan det dÄ vara pÄ dagis.

Ögoninflammation dagis – olika viljor

Detta med ögoninflammation och dagis har blivit ett hett Àmne, dÄ förÀldrar vill skicka barnen till dagis sÄ snabbt som möjligt, och dagis vill undvika smitta i möjligaste mÄn.

Man kan se det ur olika perspektiv, och de rekommendationer som kommer frÄn sjukvÄrdshÄll bygger pÄ att man inte ser ögoninflammation som en allvarligare Äkomma Àn förkylning.

Men, ur personalens perspektiv fÄr man ocksÄ lÀgga till de extra besvÀr det innebÀr, om man pÄ dagis ska ta emot alla barn som har en nÄgot sÄ nÀr lindrig ögoninflammation. Om alla barn pÄ en avdelning har kladdiga ögon som behöver tvÀttas titt som tÀtt pÄverkar det naturligtvis förskolans aktiviteter rejÀlt, och dessutom kanske man ocksÄ mÄste ta konflikter med förÀldrar som har svÄrt att sÀtta grÀnsen för nÀr en ögoninflammation Àr sÄ kraftig att barnet ska vara hemma.

Det finns alltsÄ flera sÀtt att se pÄ saken, men rent medicinskt kan ditt barn alltsÄ vara pÄ dagis om ögonbesvÀren Àr lindriga, och barnet inte pÄ nÄgot sÀtt Àr pÄverkat av dem.

 Se Àven ögoninflammation och barn.