Inkubationstid

SÄ lÄng inkubationstid gÀller vid ögoninflammation.

Att barn fÄr ögoninflammation i samband med en infektion, som exempelvis en förkylning, Àr inte ovanligt.

Ögoninflammationer Ă€r inte en sjukdom som bara förekommer hos barn, du kan fĂ„ det nĂ€r som helst i livet och av flera olika anledningar. Det Ă€r dock som sagt vanligt förekommande hos smĂ„ barn, och eftersom barn i förskoleĂ„lder ocksĂ„ oftare kommer i direkt beröring med andra personer, Ă€r det ocksĂ„ pĂ„ förskolan som smittan lĂ€ttast sprids.

Men, ögoninflammationer som Àr smittsamma kan ocksÄ lÀtt spridas inom familjen eller bland andra om man inte vidtar viss försiktighet.

Om nÄgon i din familj har en bindhinneinflammation kan det till exempel vara bra att se till att ni har var sin handduk sÄ att inte smittan sprids via handduken. God hygien med regelbunden tvÀtt av hÀnderna Àr ocksÄ en bra hjÀlp, för att undvika att smitta sprids. Om ditt barn har ögoninflammation bör du försöka fÄ honom eller henne att tvÀtta hÀnderna vid mÄltid, och om barnet gnuggar sig i ögonen Àr det bra med tÀtare tvÀttningar.

Det Àr dock inte bara barnet som ska tvÀtta hÀnderna, det Àr viktigt att Àven du, och övriga familjemedlemmar har en god handhygien under tiden barnets inflammation finns kvar.

Kan barnet gÄ till förskolan?

Om ditt barn bara har en lÀtt inflammation kan det vara pÄ förskolan, men om ögonen varar ska det vara hemma.

Finns det var i ögonen ska du inte lÄta barnet gÄ till förskolan förrÀn varet försvunnit, eller om du fÄr en antibiotikasalva till barnet sÄ gÀller istÀllet att du ska behandla i minst tvÄ dagar innan barnet Äter kan gÄ till förskolan. Naturligtvis beror det ocksÄ pÄ hur barnet mÄr.

Ett barn som inte Àr friskt ska förstÄs vara hemma lÀngre Àn sÄ.

Om ditt barn har en kraftig ögoninflammation eller Àr kÀnsligt för ljus ska det alltid vara hemma, och dÄ behöver du ocksÄ kontakta lÀkare pÄ akutmottagningen.

Ögoninflammation inkubationstid – sĂ„ lĂ„ng Ă€r den

Inkubationstiden Àr den tid som gÄr frÄn det att du blivit utsatt för en smitta tills sjukdomen bryter ut.

NÀr det handlar om ögoninflammation Àr det svÄrt att ange en exakt inkubationstid, eftersom det kan finnas flera olika orsaker till en sÄdan inflammation. Om det Àr bakterier som Àr boven i dramat brukar det ta en till tvÄ dagar innan sjukdomen bryter ut.

Det kan du bland annat se pÄ att du oftast vid en förkylning eller liknande fÄr inflammation i ett öga, och sedan efter ett par dagar har det spridit sig Àven till det andra ögat.

Den mest smittsamma varianten Àr den som orsakas av virus, och för det mesta kan du inte sjÀlv avgöra om det Àr en virus- eller bakteriegrundad inflammation eftersom de Àr vÀldigt lika.

För att fÄ veta vilket det Àr kan lÀkaren göra en odling.