Ögoninflammation smitta – ur smittar det?
Ögoninflammation förekommer mest hos barn som är förkylda eller har någon annan virusinfektion, men naturligtvis kan du också som vuxen drabbas av denna åkomma.
Många tror att det är en jättesmittsam sjukdom som kan spridas både genom luften och vid kontakt, men faktum är att det är mest inom barngrupper på dagis som smittan sprids.
Ögoninflammation var t.ex. inte upptaget i smittskyddsinstitutet lista över smittsamma sjukdomar.
Spridningen går till så att barnet gnuggar sig i det inflammerade ögat, och tar sedan i en leksak eller kanske i något annat barn och på så sätt kan smittan spridas.
Inte så smittsamt bland äldre barn och vuxna
Om du inte vistas i dagismiljö, eller är tillsammans med smittade små barn, är inte risken att du ska smittas lika stor.
Detta beror inte på att smittan eller bakterierna är annorlunda, utan det är helt enkelt ett annat beteende som inte gör smittorisken lika stor. Små barn leker ofta mycket nära varandra och har också en helt annan kroppskontakt än man har i skolan eller på en arbetsplats. Om du har ett barn som går i skolan behöver du därför inte hålla barnet hemma från skolan på grund av smittorisken.
Däremot kan en ögoninflammation, åtminstone de första dagarna, vara så pass besvärlig att barnet kanske behöver vara hemma för sin egen skull.
Är ögoninflammationen kraftig behöver du tvätta bort var ur ögonen flera gånger om dagen, och du kan ha en skavande känsla som om ögonen är fulla av grus, vilket gör att det inte är så lätt att klara av vare sig skolarbete, eller ett annat arbete.
Skillnader i smittsamhet
Du kan också bedöma om det är lämpligt att ditt barn går till förskolan genom att titta på hur svår ögoninflammationen är.
Om ögonen bara är röda och kanske lite kladdiga, är det ingen fara att låta barnet gå till förskolan om du tycker att han eller hon är pigg för övrigt. Om det däremot finns en massa var i ögat som du måste torka bort flera gånger om dagen är det mer smittsamt, och det är bättre att barnet stannar hemma. Både på grund av att det lätt smittar de andra barnen, men också för barnets egen skull.
När inflammationen är så pass kraftig påverkar det säkert barnets förmåga och vilja att delta i förskolans aktiviteter.
Ögoninflammation smitta – tvätta händerna för att förebygga
För att i möjligaste mån försöka undvika att råka ut för ögoninflammation är ett bra råd att vara noga med handhygienen.
Var särskilt noga med att tvätta händerna om du befinner dig i en miljö där många är förkylda, eller om du vet att många i din omgivning är förkylda.
Det är bra om du då också ser till att byta handdukar ofta, så att inte bakterierna sätter sig i dem, och på så sätt ögoninflammation smitta sprids vidare.