Smitta

Ögoninflammation smitta – ur smittar det?

Ögoninflammation förekommer mest hos barn som Ă€r förkylda eller har nĂ„gon annan virusinfektion, men naturligtvis kan du ocksĂ„ som vuxen drabbas av denna Ă„komma.

MÄnga tror att det Àr en jÀttesmittsam sjukdom som kan spridas bÄde genom luften och vid kontakt, men faktum Àr att det Àr mest inom barngrupper pÄ dagis som smittan sprids.

Ögoninflammation var t.ex. inte upptaget i smittskyddsinstitutet lista över smittsamma sjukdomar.

Spridningen gÄr till sÄ att barnet gnuggar sig i det inflammerade ögat, och tar sedan i en leksak eller kanske i nÄgot annat barn och pÄ sÄ sÀtt kan smittan spridas.

Inte sÄ smittsamt bland Àldre barn och vuxna

Om du inte vistas i dagismiljö, eller Àr tillsammans med smittade smÄ barn, Àr inte risken att du ska smittas lika stor.

Detta beror inte pÄ att smittan eller bakterierna Àr annorlunda, utan det Àr helt enkelt ett annat beteende som inte gör smittorisken lika stor. SmÄ barn leker ofta mycket nÀra varandra och har ocksÄ en helt annan kroppskontakt Àn man har i skolan eller pÄ en arbetsplats. Om du har ett barn som gÄr i skolan behöver du dÀrför inte hÄlla barnet hemma frÄn skolan pÄ grund av smittorisken.

DÀremot kan en ögoninflammation, Ätminstone de första dagarna, vara sÄ pass besvÀrlig att barnet kanske behöver vara hemma för sin egen skull.

Är ögoninflammationen kraftig behöver du tvĂ€tta bort var ur ögonen flera gĂ„nger om dagen, och du kan ha en skavande kĂ€nsla som om ögonen Ă€r fulla av grus, vilket gör att det inte Ă€r sĂ„ lĂ€tt att klara av vare sig skolarbete, eller ett annat arbete.

Skillnader i smittsamhet

Du kan ocksÄ bedöma om det Àr lÀmpligt att ditt barn gÄr till förskolan genom att titta pÄ hur svÄr ögoninflammationen Àr.

Om ögonen bara Àr röda och kanske lite kladdiga, Àr det ingen fara att lÄta barnet gÄ till förskolan om du tycker att han eller hon Àr pigg för övrigt. Om det dÀremot finns en massa var i ögat som du mÄste torka bort flera gÄnger om dagen Àr det mer smittsamt, och det Àr bÀttre att barnet stannar hemma. BÄde pÄ grund av att det lÀtt smittar de andra barnen, men ocksÄ för barnets egen skull.

NÀr inflammationen Àr sÄ pass kraftig pÄverkar det sÀkert barnets förmÄga och vilja att delta i förskolans aktiviteter.

Ögoninflammation smitta – tvĂ€tta hĂ€nderna för att förebygga

För att i möjligaste mÄn försöka undvika att rÄka ut för ögoninflammation Àr ett bra rÄd att vara noga med handhygienen.

Var sÀrskilt noga med att tvÀtta hÀnderna om du befinner dig i en miljö dÀr mÄnga Àr förkylda, eller om du vet att mÄnga i din omgivning Àr förkylda.

Det Àr bra om du dÄ ocksÄ ser till att byta handdukar ofta, sÄ att inte bakterierna sÀtter sig i dem, och pÄ sÄ sÀtt ögoninflammation smitta sprids vidare.