Huskurer

I alla tider har vi använt oss av huskurer i alla möjliga sammanhang.

Kurer som man genom erfarenhet har klurat ut, mest under tider när det inte funnits tillgång till hjälpmedel på samma sätt som det gör idag. Gamla tiders människor fick själva finna lösningar på problem, som vi idag bara behöver gå till närmaste varuhus för att köpa lösningen till.

Men, det finns också många tillfällen än idag när dessa huskurer kommer väl till pass.

Det finns tillfällen då inte ens den bästa elektronik kan hjälpa oss, och när inte datorer eller andra apparater kan vara till hjälp får vi ta till svunna tiders knep.

Koksaltlösning

En sådan huskur kan du ta till om du drabbats av ögoninflammation.

Ringer du sjukvården får du antagligen rådet att avvakta, eftersom de flesta inflammationer läker ut av sig själva. Där får du alltså ingen hjälp om inte dina besvär är mycket svåra och du behöver akut vård.

Då kan du göra en egen koksaltlösning som är antiseptisk och som både renar och lindrar besvären vid en ögoninflammation.

Det finns färdig koksaltlösning att köpa på apoteket, men du gör enkelt en egen. Du behöver bara koka en deciliter vatten med ett kryddmått salt, och låta lösningen svalna. Därefter använder du den för att badda det inflammerade ögat, från yttre ögonvrån mot den inre. Använd en bomullstuss eller en kompress som du fuktar med lösningen, och var noga med att byta tuss mellan varje gång, så att du inte för smittan från det ena ögat till det andra.

Örter som medicin

kamomill huskur
Avkok på kamomill kan användas för att behandla och lindra ögoninflammation.

Att använda sig av örter mot olika åkommor var mycket vanligt förr, och det görs än idag eftersom vissa läkemedel faktiskt bygger på örter i grunden.

En ört som kan lindra vid ögoninflammation är kamomill.

Kamomill är både milt och antiseptiskt och fungerar därför på ungefär samma sätt som koksaltlösningen.

Koka ett kamomillte som får svalna innan du baddar ögonen med det.
En annan ört, eller kryddväxt som också går att använda, om du inte skulle ha tillgång till kamomill, är salvia. Du gör ett te även på denna ört, och det spelar ingen roll om du använder dig av färsk salvia eller torkad. Effekten blir den samma.

Kaffe eller te

Huskurerna är förstås många eftersom de tagits fram under lång tid och av många olika människor.

Gemensamt för dem är att, åtminstone en del, tycker att de fungerar och att man kan bli hjälpt av dem.

Den som inte har örter hemma över huvud taget kanske testar metoden att badda med kallt kaffe.

Många säger sig ha blivit hjälpta av denna metod. Dricker du hellre te än kaffe kan du spara din tepåse och kyla ned den. När den är kall baddar du ögat eller ögonen med påsen, och dina besvär kommer att lindras.

Använd med förnuft

De flesta huskurer du hittar är ofarliga, och du kan lugnt testa och se hur det fungerar för dig.

Men, du måste förstås använda sunda förnuftet och söka läkare om inte dina besvär avtar efter några dagar, med eller utan huskurer. Har du bara en enkel ögoninflammation kommer den förmodligen att läka ut efter några dagar, och då kan någon av ovan nämnda huskurer vara ett bra sätt att lindra besvären, och kanske kan de också förkorta sjukdomsförloppet.

Men, som sagt, använd dem med förnuft, och sök läkare om dina besvär blir värre, eller inte vill läka.

Läs mer om ögoninflammation behandling, klicka här.