Huskurer

I alla tider har vi anvÀnt oss av huskurer i alla möjliga sammanhang.

Kurer som man genom erfarenhet har klurat ut, mest under tider nÀr det inte funnits tillgÄng till hjÀlpmedel pÄ samma sÀtt som det gör idag. Gamla tiders mÀnniskor fick sjÀlva finna lösningar pÄ problem, som vi idag bara behöver gÄ till nÀrmaste varuhus för att köpa lösningen till.

Men, det finns ocksÄ mÄnga tillfÀllen Àn idag nÀr dessa huskurer kommer vÀl till pass.

Det finns tillfÀllen dÄ inte ens den bÀsta elektronik kan hjÀlpa oss, och nÀr inte datorer eller andra apparater kan vara till hjÀlp fÄr vi ta till svunna tiders knep.

Koksaltlösning

En sÄdan huskur kan du ta till om du drabbats av ögoninflammation.

Ringer du sjukvÄrden fÄr du antagligen rÄdet att avvakta, eftersom de flesta inflammationer lÀker ut av sig sjÀlva. DÀr fÄr du alltsÄ ingen hjÀlp om inte dina besvÀr Àr mycket svÄra och du behöver akut vÄrd.

DÄ kan du göra en egen koksaltlösning som Àr antiseptisk och som bÄde renar och lindrar besvÀren vid en ögoninflammation.

Det finns fÀrdig koksaltlösning att köpa pÄ apoteket, men du gör enkelt en egen. Du behöver bara koka en deciliter vatten med ett kryddmÄtt salt, och lÄta lösningen svalna. DÀrefter anvÀnder du den för att badda det inflammerade ögat, frÄn yttre ögonvrÄn mot den inre. AnvÀnd en bomullstuss eller en kompress som du fuktar med lösningen, och var noga med att byta tuss mellan varje gÄng, sÄ att du inte för smittan frÄn det ena ögat till det andra.

Örter som medicin

kamomill huskur
Avkok pÄ kamomill kan anvÀndas för att behandla och lindra ögoninflammation.

Att anvÀnda sig av örter mot olika Äkommor var mycket vanligt förr, och det görs Àn idag eftersom vissa lÀkemedel faktiskt bygger pÄ örter i grunden.

En ört som kan lindra vid ögoninflammation Àr kamomill.

Kamomill Àr bÄde milt och antiseptiskt och fungerar dÀrför pÄ ungefÀr samma sÀtt som koksaltlösningen.

Koka ett kamomillte som fÄr svalna innan du baddar ögonen med det.
En annan ört, eller kryddvÀxt som ocksÄ gÄr att anvÀnda, om du inte skulle ha tillgÄng till kamomill, Àr salvia. Du gör ett te Àven pÄ denna ört, och det spelar ingen roll om du anvÀnder dig av fÀrsk salvia eller torkad. Effekten blir den samma.

Kaffe eller te

Huskurerna Àr förstÄs mÄnga eftersom de tagits fram under lÄng tid och av mÄnga olika mÀnniskor.

Gemensamt för dem Àr att, Ätminstone en del, tycker att de fungerar och att man kan bli hjÀlpt av dem.

Den som inte har örter hemma över huvud taget kanske testar metoden att badda med kallt kaffe.

MÄnga sÀger sig ha blivit hjÀlpta av denna metod. Dricker du hellre te Àn kaffe kan du spara din tepÄse och kyla ned den. NÀr den Àr kall baddar du ögat eller ögonen med pÄsen, och dina besvÀr kommer att lindras.

AnvÀnd med förnuft

De flesta huskurer du hittar Àr ofarliga, och du kan lugnt testa och se hur det fungerar för dig.

Men, du mÄste förstÄs anvÀnda sunda förnuftet och söka lÀkare om inte dina besvÀr avtar efter nÄgra dagar, med eller utan huskurer. Har du bara en enkel ögoninflammation kommer den förmodligen att lÀka ut efter nÄgra dagar, och dÄ kan nÄgon av ovan nÀmnda huskurer vara ett bra sÀtt att lindra besvÀren, och kanske kan de ocksÄ förkorta sjukdomsförloppet.

Men, som sagt, anvÀnd dem med förnuft, och sök lÀkare om dina besvÀr blir vÀrre, eller inte vill lÀka.

LÀs mer om ögoninflammation behandling, klicka hÀr.