Allergimedicin

Som du säkert vet kan allergi framkalla en form av ögoninflammation.

Om du har en sådan inflammation är det ju inte så stor mening med att behandla den som man behandlar ögoninflammation som är orsakad av exempelvis bakterier. Det skulle inte hjälpa dig ett dugg att få antibiotika för en ögoninflammation som har uppkommit på grund av att du har kommit i kontakt med något du är överkänslig mot.

När det är så är det förstås allergin som ligger i botten som först och främst måste tas skötas om.

Det första du får göra är att undvika ämnen som ger dig allergiska reaktioner som utlöser ögoninflammation.

√Ėgoninflammation av allergisk karakt√§r vanlig p√• v√•ren

När man pratar om ögoninflammation är det för det mesta den sortens inflammation som brukar uppstå när man är förkyld eller har någon annan infektion som man menar.

Den typen som så ofta florerar på dagis och sprids som en löpeld mellan de små barnen.

Men, ögoninflammation på grund av allergi hör faktiskt också till de vanligaste inflammationerna, och allra vanligast är de på våren och sommaren när luften är full av pollen. Just pollenallergi är nämligen en allergi som ofta medför ögoninflammationer, men damm och kvalster kan också framkalla dessa besvär.

Om du har en allergisk ögoninflammation är ofta båda ögonen angripna samtidigt.

Om ögonvitorna blir röda i vanliga fall vid ögoninflammation, brukar de vid en allergisk ögoninflammation vara mer rosafärgade. Vätskan som det bildas rikligt av brukar inte vara varig, utan är för det mesta klar. Klåda är också ett symptom som är mycket vanligt om det handlar om allergiska besvär. Allergiska besvär av denna typ kan bli mer eller mindre kroniska och förekomma året runt.

Man brukar då säga att du har en atopisk, allmän allergisk, benägenhet.

Behandling

Om du vet att du är allergisk och att du brukar få besvär med ögoninflammation på grund av detta, kan du skaffa ögondroppar på apoteket som du kan använda för att minska inflammationen.

Dessa droppar är receptfria, och det kan vara bra att ha till hands så att du åtminstone kan påbörja en behandling på egen hand.

Det finns också receptfria läkemedel mot allergi på apoteket som du kan prova med.

Då handlar det alltså om allmänna allergimediciner, och inte ögondroppar. Dessa mediciner kan du alltså ta för att lindra dina allergiska besvär i stort, och förhoppningsvis ska även ögoninflammationen dämpas med dessa.

Apotekspersonalen är utbildad för att kunna ge dig råd om vilka receptfria mediciner du blir bäst hjälpt av, så fråga där om du känner dig osäker. Har du mycket besvärligt med din ögoninflammation eller dina övriga allergiska reaktioner ska du naturligtvis tala med din läkare.

Han eller hon kan säkert skriva ut en mer effektiv medicin, om inte de receptfria läkemedlen skulle hjälpa.

Andra typer av läkemedel vid andra typer av ögoninflammation, klicka här.