Medicin

Har du eller din son eller dotter drabbats av en besvärlig ögoninflammation som inte vill ge med sig?

Då kan det hända att du behöver ögoninflammation medicin för att lindra symptomen, och i vissa fall bli av med inflammationen helt.

I regel behövs ingen medicin om du drabbats av virusorsakad ögoninflammation, men om inflammationen är bakterieorsakad eller uppkommit på grund av allergi mot exempelvis pollen kan medicin hjälpa.

Vad är det då för medicin du bör använda?

Det finns flera olika alternativ, och det bästa är att fråga din läkare vad du eller ditt barn bör använda.

Ögoninflammation medicin mot allergibesvär

Om du har drabbats av ögoninflammation, eller bindhinneinflammation som det också heter, på grund av att du är allergisk mot exempelvis pollen, så finns det speciell medicin som du kan använda.

Det handlar då om ögondroppar som du droppar i ögonen för att lindra dina problem.

lecrolyn flaskaLecrolyn heter en av de ögondroppar som kan användas om du fått ögoninflammation på grund av allergier. Ämnet i denna medicin heter natriumkromoglikat och det som händer när du droppar i dessa ögondroppar är att de ämnen som framkallar inflammation inte längre kan frisättas i ögonen. På det sättet kan du få bukt med besvär som rodnad och klåda samt kraftigt tårflöde, besvär som kan uppstå vid ögoninflammation som beror på att du är allergisk mot något ämne.

Om det är du själv som behöver använda Lecrolyn brukar det vanliga vara att du använder ögondropparna 4 gånger per dygn, medan barn bara använder det 2 gånger per dygn. Dosen som används vid varje tillfälle är dock densamma för barn och vuxna, 1-2 droppar per tillfälle.

Emadine heter en annan typ av ögondroppar som också används om du drabbats av allergirelaterad ögoninflammation.

Med hjälp av dessa droppar kan du minska rodnaden och klådan, och även svullnaden kan minska, vilket kan kännas som en mycket stor lättnad.

Att behandla bindhinneinflammation som beror på allergier är vanligtvis inga problem.

Därför bör du inte tveka att kontakta sjukvårdspersonal så att de kan hjälpa dig att hitta rätt medicin.

Speciellt när du tycker att besvären blir för svårhanterliga.

Allergimedicin mot allergisk inflammation.

Salva vid bakteriell ögoninflammation

Om du eller barnen har fått ögoninflammation på grund av bakterier så kan det också hända att ni behöver medicin för att få bukt med problemet.

Som tur är finns det även här effektiva hjälpmedel, oftast i form av antibiotika.

Chloromycetin används ofta när någon har drabbats av bakteriell ögoninflammation, och detta läkemedel finns både i form av ögondroppar och ögonsalva.

Det här är ett så kallat bredspektrigt antibiotikum som hindrar bakterier från att växa, något som gör att besvären lindras. Detta läkemedel ger ofta snabb effekt, men oavsett om du använder medicinen som salva eller i form av ögondroppar så är det viktigt att du inte slutar att använda medlet när du har uppnått önskad effekt.

Du bör fortsätta med behandlingen i två dagar till, eftersom du på det sättet kan se till att dina ögonbesvär inte kommer tillbaka.

Om du har fått en ögoninflammation på grund av ett stafylokockangrepp behöver du en annan medicin.

Då är det vanligtvis ett medel som heter Fucithalmic som används.

Detta medel finns endast som salva, och du använder vanligtvis läkemedlet två gånger per dag. Även vid användning av detta läkemedel bör behandlingen fortsätta i två dagar efter symptomfrihet, för att säkerställa att inflammationen verkligen är borta.

Virusorsakad ögoninflammation är väldigt vanligt, men när det gäller denna form av inflammation behövs vanligtvis ingen behandling eftersom den i de allra flesta fall går över av sig själv. Om du tycker att besvären blir allt för svåra och sitter i allt för länge så kan det dock vara klokt att kontakta sjukvården för att få råd angående eventuell behandling.

Antibiotika mot bakterieinflammation

Mer om ögoninflammation medicin och behandling hittar du här.